Vaccinatiebeleid K.V.N.

Het landelijk vaccinatiebeleid is de afgelopen 10 jaar aangepast op basis van nieuwe inzichten met betrekking tot de duur van de bescherming tegen verschillende, vooral virale infecties. Daar er vragen kwamen van cursisten wat het huidige beleid van K.V.N. hierin is, heeft het bestuur overleg gepleegd met Dr. Herman Egberink, universitair hoofddocent bij de afdeling infectieziekten en immunologie van de Faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Uit dit schrijven is K.V.N. tot het volgende beleid gekomen.

Het vaccinatiebeleid van K.V.N. gaat, in lijn met het landelijk beleid, uit van meervoudige entingen van de jonge pup, een boostervaccinatie op 1 jarige leeftijd (of 1 jaar na de laatste puppyvaccinatie) en vervolgens afhankelijk van het type vaccin en de ziekte waartegen men vaccineert herhalingsvaccinaties iedere 1 à 3 jaar.

Praktisch betekent dit dat het meest gehanteerde vaccinatieschema er als volgt eruit ziet
6 weken: parvo, hondenziekte
9 weken: parvo, ziekte van Weil (leptospirosis)
12-14 weken: cocktail, parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte en meestal bevat de cocktail ook para-influenza.
Na 1 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte.

Vervolgens jaarlijks: ziekte van Weil.

En om de 3 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van Weil, hondenziekte.

Vaccinaties tegen kennelhoest (Bordetella en para-influenzavirus) is niet noodzakelijk voor alle honden. Over het algemeen verloopt de infectie mild en is de kans op infectie voor een huishond gering. Vanuit K.V.N. wordt een kennelhoest vaccinatie aangeraden. Hier komen honden van verschillende rassen en leeftijden bij elkaar en hebben intensiever contact. Er is dus sprake van een hogere infectie druk.

Cursisten die hun hond liever niet willen vaccineren mogen ook jaarlijks een positieve titerbepaling aan de trainers overleggen. Dit geldt dan alleen voor een titer bepaald tegen HCC (adenovirus), Parvovirus en hondenziektevirus. Van deze infecties is aangetoond dat er een verband bestaat tussen aanwezigheid van een titer en bescherming. Een titerbepaling tegen de verwekkers van kennelhoest en de ziekte van Weil heeft geen betekenis. Ofwel in het huidige K.V.N.-beleid zullen ook titer geteste honden jaarlijks tenminste tegen de ziekte van Weil gevaccineerd moeten zijn en is vaccinatie tegen kennelhoest een advies.

Mocht u meer willen weten over het huidige vaccinatie beleid, dan kunt u via het bestuur inzage vragen in het gehele schrijven van Dr. Herman Egberink.

Voor de mooie winterzondagen!
Alle wandelingen die de afgelopen jaren in de clubbladen van de KVN zijn verschenen staan nu weer allemaal netjes bij elkaar op de Website. Leuk om ze allemaal weer eens te lopen de komende maanden.

Of dit dan de oplossing is? Ben benieuwd naar ieders mening hierover....

De 1e wandeling van het nieuwe jaar op zaterdag 13 januari 2018, op de Hoorneboegse Heide in Hilversum. Geparkeerd bij de Fly-Inn waar je de weg oversteekt om op de heide te komen. Na ruim 1 1/2 uur wandelen bij de Fly-Inn lekker wat gegeten en gedronken.

Kennismaking Flyball op 3 februari

De inschrijving is geopend