Behendigheid (Agility)

behendigheidBehendigheid, ook wel Agility genaamd, is een vorm van hondensport waarbij de hond een vooraf bepaald parcours moet afleggen via een aantal hindernissen zoals hordes, tunnels, een kattenloop, schutting en dergelijke.

Het is hierbij de bedoeling dat de hond het parcours zo snel mogelijk aflegt zonder daarbij fouten te maken. Hierbij dient de geleider mee te rennen om de hond de goede kant op te sturen, en te voorkomen dat de hond fouten gaat maken. U zult begrijpen dat dit, voor zowel de hond als voor de geleider, een inspannende bezigheid is maar wel een bezigheid waar beiden een hoop plezier aan beleven. Voorwaarde hierbij is dat de trainingen altijd op een positieve manier gegeven worden. Dat betekent dus dat de hond altijd beloond wordt; straffen is bij Behendigheid uit den boze. Hierdoor krijg je vrolijke honden die met veel plezier zullen werken.

Omdat bij Behendigheid veel fysieke inspanning van de hond wordt verwacht, mag je pas met deze sport beginnen op het moment dat de hond al wat ouder is. Dit betekent voor de kleinere hondjes dat ze minimaal 9 maanden oud moeten zijn, en voor de grotere honden minimaal 12 maanden. De honden moeten wel onder appèl staan en los kunnen werken. Veiligheid staat bij Behendigheid voorop. Alle toestellen zijn zo geconstrueerd dat, mocht de hond iets verkeerd doen, hij niet geblesseerd kan raken.

Binnen K.V.N. zijn wij van mening dat elke combinatie, ongeacht wat voor soort hond het is, Behendigheid moet kunnen doen mits het de gezondheid van de hond niet schaadt. Misschien door deze instelling zijn wij wat minder op het wedstrijdelement ingesteld dan elders, alhoewel er voor de wedstrijdlopers aparte wedstrijdgroepen zijn, zodat ook zij optimaal van de trainingen kunnen profiteren. We geven bij K.V.N. vier Behendigheidscursussen: Beginners, Gevorderden 1, Gevorderden 2 en Wedstrijd.

Examens en onderlinge competitie
Zowel bij de Beginners als bij de Gevorderden 1 wordt de cursus afgesloten met twee toetsen en een examen, bestaande uit drie parcoursen waarvan er ten minste twee goed gelopen moeten worden.
Voor de Gevorderden 2- en Wedstrijdgroepen organiseren we ieder jaar een onderlinge competitie. Deze is onderverdeeld in drie klassen: Small/Medium, Large en Veteranen. Gedurende een jaar, dus twee seizoenen, zijn er zes wedstrijdonderdelen te lopen. Deze variëren van Vast Parcours en Jumping tot Gambling. Voor elk onderdeel kunnen punten behaald worden. Bij elkaar opgeteld bepalen die wie in elke klasse wint.

Is misschien uw interesse gewekt?
Kom gerust eens kijken op het veld, wij staan met een team van enthousiaste behendigheidsinstructeurs voor u klaar.

Behendigheid Beginners
Bij de beginnerscursus ligt de nadruk op het aanleren van een aantal basistoestellen zoals horde, tunnel, slurf en paaltjes. Daarnaast wordt er een begin gemaakt met het aanleren van de raakvlaktoestellen (veilig op- en aflopen van de toestellen). Naast het aanleren van de basistoestellen zal er veel aandacht zijn voor teambuilding, zodat u met uw hond een echt team wordt in de behendigheid.

Kosten: €57,- Cursusdag: zaterdag Inschrijven
Exameneisen Behendigheid Beginners

Behendigheid Gevorderden 1
Bij de Gevorderden 1 ligt de nadruk nog steeds op het aanleren van toestellen. Naast de basistoestellen uit de beginnerscursus, zullen nu ook alle andere toestellen aangeleerd worden. Daarnaast zal er aandacht komen voor het wisselen voor of achter een toestel en zal er natuurlijk verder gewerkt worden aan de teambuilding.

Kosten: €57,- Cursusdagen: dinsdag, zaterdag Inschrijven
 Exameneisen Behendigheid Gevorderden

Behendigheid Gevorderden 2
In de Gevorderden 2 beheerst de hond in principe alle toestellen en zal de aandacht zich richten op wisselen, stuurwerk, op afstand werken en het afleggen van langere parcoursen. Zowel als voorbereiding op wedstrijden, als op de onderlinge competitie.

Kosten: €57,- Cursusdagen: dinsdag, zaterdag Inschrijven

Behendigheid Wedstrijd
Deze cursus is gericht op wedstrijdlopers en legt nog meer de aandacht bij het zo efficiënt mogelijk lopen van een parcours met bijbehorend stuur- en wisselwerk. Maatwerk en gedrevenheid zijn hier de thema’s zodat zowel beginnende A-klasse lopers alsook B1- en B2-klasse lopers en Wedstrijdveteranen op hun niveau les krijgen. U kunt zich hier niet voor inschrijven, als u hier voor in aanmerking komt wordt u er voor uitgenodigd.

Kosten: €57,- Cursusdag: donderdag

1 month 1 week ago

De nieuwste editie van Raadar, de nieuwsbrief van de Raad van Beheer, is gepubliceerd. Raadar nr. 8/2018 Special Dag van de Hond Met deze keer een foto impressie van de activiteiten bij de aan gesloten verenigingen.

1 month 1 week ago

Afgelopen zondag is tijdens de algemene leden vergadering Mirjam van Ewijk benoemd tot Lid van Verdienste. Mirjam is ruim 25 jaar actief binnen de vereniging, ze heeft heel veel functies bekleed. Mirjam van harte gefeliciteerd met deze prachtige titel. We zijn erg blij met je geweldige inzet! Hieronder de speld die ze bij de huldiging heeft ontvangen!

1 month 2 weeks ago

Afgelopen zondag 27 mei is er bij KVN een Debutantenwedstrijd georganiseerd. Het is een zeer succesvol evenement geweest. We hadden prachtig weer en vele bezoekers. Er waren erg veel medewerkers in touw om er een geslaagde dag van te maken. Vanaf deze kant iedereen nogmaals bedankt voor de inzet.
Er is een heel album met foto's toegevoegd, heb jij nog leuke foto's gemaakt deel ze dan even, dan kunnen we die ook toevoegen.

Nazomerwandeling

De nieuwste editie van Raadar

Diploma uitreiking 2018-I

Zondag 26 augustus een U.F.O Dogfrisbee wedstrijd plaats bij KVNieuwegein