Kynologenvereniging Nieuwegein

Behendigheid (Agility)

behendigheidBehendigheid, ook wel Agility genaamd, is een vorm van hondensport waarbij de hond een vooraf bepaald parcours moet afleggen via een aantal hindernissen zoals hordes, tunnels, een kattenloop, schutting en dergelijke.

Het is hierbij de bedoeling dat de hond het parcours zo snel mogelijk aflegt zonder daarbij fouten te maken. Hierbij dient de geleider mee te rennen om de hond de goede kant op te sturen, en te voorkomen dat de hond fouten gaat maken. U zult begrijpen dat dit, voor zowel de hond als voor de geleider, een inspannende bezigheid is maar wel een bezigheid waar beiden een hoop plezier aan beleven. Voorwaarde hierbij is dat de trainingen altijd op een positieve manier gegeven worden. Dat betekent dus dat de hond altijd beloond wordt; straffen is bij Behendigheid uit den boze. Hierdoor krijg je vrolijke honden die met veel plezier zullen werken.

Omdat bij Behendigheid veel fysieke inspanning van de hond wordt verwacht, mag je pas met deze sport beginnen op het moment dat de hond al wat ouder is. Dit betekent voor de kleinere hondjes dat ze minimaal 9 maanden oud moeten zijn, en voor de grotere honden minimaal 12 maanden. De honden moeten wel onder appèl staan en los kunnen werken. Veiligheid staat bij Behendigheid voorop. Alle toestellen zijn zo geconstrueerd dat, mocht de hond iets verkeerd doen, hij niet geblesseerd kan raken.

Binnen K.V.N. zijn wij van mening dat elke combinatie, ongeacht wat voor soort hond het is, Behendigheid moet kunnen doen mits het de gezondheid van de hond niet schaadt. Misschien door deze instelling zijn wij wat minder op het wedstrijdelement ingesteld dan elders, alhoewel er voor de wedstrijdlopers aparte wedstrijdgroepen zijn, zodat ook zij optimaal van de trainingen kunnen profiteren. We geven bij K.V.N. vier Behendigheidscursussen: Beginners, Gevorderden 1, Gevorderden 2 en Wedstrijd.

Examens en onderlinge competitie
Zowel bij de Beginners als bij de Gevorderden 1 wordt de cursus afgesloten met twee toetsen en een examen, bestaande uit drie parcoursen waarvan er ten minste twee goed gelopen moeten worden.
Voor de Gevorderden 2- en Wedstrijdgroepen organiseren we ieder jaar een onderlinge competitie. Deze is onderverdeeld in drie klassen: Small/Medium, Large en Veteranen. Gedurende een jaar, dus twee seizoenen, zijn er zes wedstrijdonderdelen te lopen. Deze variëren van Vast Parcours en Jumping tot Gambling. Voor elk onderdeel kunnen punten behaald worden. Bij elkaar opgeteld bepalen die wie in elke klasse wint.

Is misschien uw interesse gewekt?
Kom gerust eens kijken op het veld, wij staan met een team van enthousiaste behendigheidsinstructeurs voor u klaar.

Behendigheid Beginners
Bij de beginnerscursus ligt de nadruk op het aanleren van een aantal basistoestellen zoals horde, tunnel, slurf en paaltjes. Daarnaast wordt er een begin gemaakt met het aanleren van de raakvlaktoestellen (veilig op- en aflopen van de toestellen). Naast het aanleren van de basistoestellen zal er veel aandacht zijn voor teambuilding, zodat u met uw hond een echt team wordt in de behendigheid.

Kosten: €58,50 Cursusdag: zaterdag Inschrijven
Exameneisen Behendigheid Beginners

Behendigheid Gevorderden 1
Bij de Gevorderden 1 ligt de nadruk nog steeds op het aanleren van toestellen. Naast de basistoestellen uit de beginnerscursus, zullen nu ook alle andere toestellen aangeleerd worden. Daarnaast zal er aandacht komen voor het wisselen voor of achter een toestel en zal er natuurlijk verder gewerkt worden aan de teambuilding.

Kosten: €58,50 Cursusdagen: dinsdag, zaterdag Inschrijven
 Exameneisen Behendigheid Gevorderden

Behendigheid Gevorderden 2
In de Gevorderden 2 beheerst de hond in principe alle toestellen en zal de aandacht zich richten op wisselen, stuurwerk, op afstand werken en het afleggen van langere parcoursen. Zowel als voorbereiding op wedstrijden, als op de onderlinge competitie.

Kosten: €58,50 Cursusdagen: dinsdag, zaterdag Inschrijven

Behendigheid Wedstrijd
Deze cursus is gericht op wedstrijdlopers en legt nog meer de aandacht bij het zo efficiënt mogelijk lopen van een parcours met bijbehorend stuur- en wisselwerk. Maatwerk en gedrevenheid zijn hier de thema’s zodat zowel beginnende A-klasse lopers alsook B1- en B2-klasse lopers en Wedstrijdveteranen op hun niveau les krijgen. U kunt zich hier niet voor inschrijven, als u hier voor in aanmerking komt wordt u er voor uitgenodigd.

Kosten: €58,50 Cursusdag: donderdag

 

Zoek


Handig
Contributie
Downloads
E-mailadressen
Inschrijven cursussen
Kalender

Puppytraining
Startlicenties
Terreinregels
Verhuur

Kynologen Vereniging Nieuwegein

1 day 20 hours ago

Op 24 november wordt er een Piet fotoshoot georganiseerd bij KVN.

Van 11:00 tot 15:00 uur is er een fotograaf aanwezig, dus als je op de foto wilt met je hond en Piet kan
dat. Als je even moet wachten op de fotograaf is er een speurtocht en vanaf 13:00 uur een piekenrace
op de SBB baan.

De kosten voor de deelname aan de speurtocht op de piekenrace is 1 euro per keer.

Kynologen Vereniging Nieuwegein

3 days 2 hours ago

Na de super gambling is er wellicht al een aftekening te zien waar het naartoe gaat dit seizoen. Who is hot and who is not?

Tijd voor de tussenstand.

Bij de lummels in ieder geval geen clean sweep. Haven zorgt wel met een tweede keer een tweede plaats voor verandering van de nummer 1 positie. Ook als je niets wint kan je de competitie winnen, is dat wat we hier gaan zien?

Op maar 2 puntjes achter Haven zien we Charlie die de eerste ronde nog wist te winnen. Een vierde plek is niet voldoende om aan de top te kunnen blijven.

De derde plek blijft onveranderd doordat Nala al twee keer een derde plek gehaald heeft en in de tussenstand die plek ook bewoont.

De grootste winst staat dit keer op naam van Dexter die 3 posities weet te stijgen. Hij wint dan ook de SG. Keep this up!

Bij de ukkies zien we een iets grotere wijziging. Door de SG te winnen weet Gina twee plaatsen op te schuiven en de eerste plek in te nemen. Ze slaat ook gelijk een gat met de nummer twee Dusty van 4 punten, dat wordt werken voor de anderen om weer bij te komen.

Dyno bezet nu de 3e plaats maar heeft wel al 6 punten achterstand, en dat terwijl hij op de eerste plaats stond.

Ook hier een 3 plaatsen stijger en wel Toby door met de winst aan de haal te gaan. Dat lukt hem al met een tweede plek in de SG, chapeau!

Bij de ougies dit keer niet hele gekke wijzigingen in de top. Of wacht ehm…..helemaal totaal geen wijzigingen. Alles stationair en geen enkele winst of verlies. Stacy is bezig met een clean sweep, Ray-cee met een silver sweap en D’oro met een bronze sweap. De gaten worden hier snel groter maar we zijn pas bij het tweede onderdeel dus alles is nog mogelijk (en voor de spanning eigenlijk ook wel leuker).

Hier dus geen mentale winnaar maar gelukkig ook geen mentale verliezer.

Ik zou zeggen op naar de volgende; Eigen Tijd, hoe goed ken jij je hondje (en jezelf). Wie gaat zichzelf overschatten en wie is veel beter dan hij denkt? En natuurlijk, wie heeft er gewoon domweg heeeeeel veel geluk.

 

Nieuws

Piet fotoshoot 24 november van 11:00 tot 15:00 uur

De nieuwste editie van Raadar, de nieuwsbrief van de Raad van Beheer, is gepubliceerd. 

Nieuws van de Raad van Beheer over de vernieuwde opzet van de KK1 en KK2 cursus