Vaccinatiebeleid K.V.N.

Het landelijk vaccinatiebeleid is de afgelopen 10 jaar aangepast op basis van nieuwe inzichten met betrekking tot de duur van de bescherming tegen verschillende, vooral virale infecties. Daar er vragen kwamen van cursisten wat het huidige beleid van K.V.N. hierin is, heeft het bestuur overleg gepleegd met Dr. Herman Egberink, universitair hoofddocent bij de afdeling infectieziekten en immunologie van de Faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Uit dit schrijven is K.V.N. tot het volgende beleid gekomen.

Het vaccinatiebeleid van K.V.N. gaat, in lijn met het landelijk beleid, uit van meervoudige entingen van de jonge pup, een boostervaccinatie op 1 jarige leeftijd (of 1 jaar na de laatste puppyvaccinatie) en vervolgens afhankelijk van het type vaccin en de ziekte waartegen men vaccineert herhalingsvaccinaties iedere 1 à 3 jaar.

Praktisch betekent dit dat het meest gehanteerde vaccinatieschema er als volgt eruit ziet
6 weken: parvo, hondenziekte
9 weken: parvo, ziekte van Weil (leptospirosis)
12-14 weken: cocktail, parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte en meestal bevat de cocktail ook para-influenza.
Na 1 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte.

Vervolgens jaarlijks: ziekte van Weil.

En om de 3 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van Weil, hondenziekte.

Vaccinaties tegen kennelhoest (Bordetella en para-influenzavirus) is niet noodzakelijk voor alle honden. Over het algemeen verloopt de infectie mild en is de kans op infectie voor een huishond gering. Vanuit K.V.N. wordt een kennelhoest vaccinatie aangeraden. Hier komen honden van verschillende rassen en leeftijden bij elkaar en hebben intensiever contact. Er is dus sprake van een hogere infectie druk.

Cursisten die hun hond liever niet willen vaccineren mogen ook jaarlijks een positieve titerbepaling aan de trainers overleggen. Dit geldt dan alleen voor een titer bepaald tegen HCC (adenovirus), Parvovirus en hondenziektevirus. Van deze infecties is aangetoond dat er een verband bestaat tussen aanwezigheid van een titer en bescherming. Een titerbepaling tegen de verwekkers van kennelhoest en de ziekte van Weil heeft geen betekenis. Ofwel in het huidige K.V.N.-beleid zullen ook titer geteste honden jaarlijks tenminste tegen de ziekte van Weil gevaccineerd moeten zijn en is vaccinatie tegen kennelhoest een advies.

Mocht u meer willen weten over het huidige vaccinatie beleid, dan kunt u via het bestuur inzage vragen in het gehele schrijven van Dr. Herman Egberink.

1 month 6 days ago

De nieuwste editie van Raadar, de nieuwsbrief van de Raad van Beheer, is gepubliceerd. Raadar nr. 8/2018 Special Dag van de Hond Met deze keer een foto impressie van de activiteiten bij de aan gesloten verenigingen.

1 month 1 week ago

Afgelopen zondag is tijdens de algemene leden vergadering Mirjam van Ewijk benoemd tot Lid van Verdienste. Mirjam is ruim 25 jaar actief binnen de vereniging, ze heeft heel veel functies bekleed. Mirjam van harte gefeliciteerd met deze prachtige titel. We zijn erg blij met je geweldige inzet! Hieronder de speld die ze bij de huldiging heeft ontvangen!

1 month 2 weeks ago

Afgelopen zondag 27 mei is er bij KVN een Debutantenwedstrijd georganiseerd. Het is een zeer succesvol evenement geweest. We hadden prachtig weer en vele bezoekers. Er waren erg veel medewerkers in touw om er een geslaagde dag van te maken. Vanaf deze kant iedereen nogmaals bedankt voor de inzet.
Er is een heel album met foto's toegevoegd, heb jij nog leuke foto's gemaakt deel ze dan even, dan kunnen we die ook toevoegen.

Nazomerwandeling

De nieuwste editie van Raadar

Diploma uitreiking 2018-I

Zondag 26 augustus een U.F.O Dogfrisbee wedstrijd plaats bij KVNieuwegein