Vaccinatiebeleid K.V.N.

Het landelijk vaccinatiebeleid is de afgelopen 10 jaar aangepast op basis van nieuwe inzichten met betrekking tot de duur van de bescherming tegen verschillende, vooral virale infecties. Daar er vragen kwamen van cursisten wat het huidige beleid van K.V.N. hierin is, heeft het bestuur overleg gepleegd met Dr. Herman Egberink, universitair hoofddocent bij de afdeling infectieziekten en immunologie van de Faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Uit dit schrijven is K.V.N. tot het volgende beleid gekomen.

Het vaccinatiebeleid van K.V.N. gaat, in lijn met het landelijk beleid, uit van meervoudige entingen van de jonge pup, een boostervaccinatie op 1 jarige leeftijd (of 1 jaar na de laatste puppyvaccinatie) en vervolgens afhankelijk van het type vaccin en de ziekte waartegen men vaccineert herhalingsvaccinaties iedere 1 à 3 jaar.

Praktisch betekent dit dat het meest gehanteerde vaccinatieschema er als volgt eruit ziet
6 weken: parvo, hondenziekte
9 weken: parvo, ziekte van Weil (leptospirosis)
12-14 weken: cocktail, parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte en meestal bevat de cocktail ook para-influenza.
Na 1 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van weil, hondenziekte.

Vervolgens jaarlijks: ziekte van Weil.

En om de 3 jaar: volledige cocktail parvo, HCC, ziekte van Weil, hondenziekte.

Vaccinaties tegen kennelhoest (Bordetella en para-influenzavirus) is niet noodzakelijk voor alle honden. Over het algemeen verloopt de infectie mild en is de kans op infectie voor een huishond gering. Vanuit K.V.N. wordt een kennelhoest vaccinatie aangeraden. Hier komen honden van verschillende rassen en leeftijden bij elkaar en hebben intensiever contact. Er is dus sprake van een hogere infectie druk.

Cursisten die hun hond liever niet willen vaccineren mogen ook jaarlijks een positieve titerbepaling aan de trainers overleggen. Dit geldt dan alleen voor een titer bepaald tegen HCC (adenovirus), Parvovirus en hondenziektevirus. Van deze infecties is aangetoond dat er een verband bestaat tussen aanwezigheid van een titer en bescherming. Een titerbepaling tegen de verwekkers van kennelhoest en de ziekte van Weil heeft geen betekenis. Ofwel in het huidige K.V.N.-beleid zullen ook titer geteste honden jaarlijks tenminste tegen de ziekte van Weil gevaccineerd moeten zijn en is vaccinatie tegen kennelhoest een advies.

Mocht u meer willen weten over het huidige vaccinatie beleid, dan kunt u via het bestuur inzage vragen in het gehele schrijven van Dr. Herman Egberink.

Op 24 november wordt er een Piet fotoshoot georganiseerd bij KVN.

Van 11:00 tot 15:00 uur is er een fotograaf aanwezig, dus als je op de foto wilt met je hond en Piet kan
dat. Als je even moet wachten op de fotograaf is er een speurtocht en vanaf 13:00 uur een piekenrace
op de SBB baan.

De kosten voor de deelname aan de speurtocht op de piekenrace is 1 euro per keer.

Na de super gambling is er wellicht al een aftekening te zien waar het naartoe gaat dit seizoen. Who is hot and who is not?

Tijd voor de tussenstand.

Bij de lummels in ieder geval geen clean sweep. Haven zorgt wel met een tweede keer een tweede plaats voor verandering van de nummer 1 positie. Ook als je niets wint kan je de competitie winnen, is dat wat we hier gaan zien?

Op maar 2 puntjes achter Haven zien we Charlie die de eerste ronde nog wist te winnen. Een vierde plek is niet voldoende om aan de top te kunnen blijven.

De derde plek blijft onveranderd doordat Nala al twee keer een derde plek gehaald heeft en in de tussenstand die plek ook bewoont.

De grootste winst staat dit keer op naam van Dexter die 3 posities weet te stijgen. Hij wint dan ook de SG. Keep this up!

Bij de ukkies zien we een iets grotere wijziging. Door de SG te winnen weet Gina twee plaatsen op te schuiven en de eerste plek in te nemen. Ze slaat ook gelijk een gat met de nummer twee Dusty van 4 punten, dat wordt werken voor de anderen om weer bij te komen.

Dyno bezet nu de 3e plaats maar heeft wel al 6 punten achterstand, en dat terwijl hij op de eerste plaats stond.

Ook hier een 3 plaatsen stijger en wel Toby door met de winst aan de haal te gaan. Dat lukt hem al met een tweede plek in de SG, chapeau!

Bij de ougies dit keer niet hele gekke wijzigingen in de top. Of wacht ehm…..helemaal totaal geen wijzigingen. Alles stationair en geen enkele winst of verlies. Stacy is bezig met een clean sweep, Ray-cee met een silver sweap en D’oro met een bronze sweap. De gaten worden hier snel groter maar we zijn pas bij het tweede onderdeel dus alles is nog mogelijk (en voor de spanning eigenlijk ook wel leuker).

Hier dus geen mentale winnaar maar gelukkig ook geen mentale verliezer.

Ik zou zeggen op naar de volgende; Eigen Tijd, hoe goed ken jij je hondje (en jezelf). Wie gaat zichzelf overschatten en wie is veel beter dan hij denkt? En natuurlijk, wie heeft er gewoon domweg heeeeeel veel geluk.

Piet fotoshoot 24 november van 11:00 tot 15:00 uur

Nieuws van de Raad van Beheer over de vernieuwde opzet van de KK1 en KK2 cursus